Ugrás a fő tartalomra

10 ok, hogy miért érdemes szabadtéri játszótéren játszania a legkisebbeknek is

 


10 ok, hogy miért érdemes szabadtéri játszótéren játszania a legkisebbeknek is

Gyerekeink a technológia fejlődésével párhuzamosan egyre kevesebb időt töltenek a szabadban. A kerti játszóteret gyakran már totyogó korban is felváltják a képernyők előtt töltött percek, esetleg órák, holott nem szabadna figyelmen kívül hagyni a szabad játék örömét és fejlesztő képességét sem. A mászókák, csúszdák, homokozók és babaházak eredeti funkciójukat betöltve is számtalan élménnyel gazdagíthatják a legkisebbeket, mi több, a fantáziájukat beleszőve megannyi kreatív tapasztalatban lehet részük.

Fizikai és atlétikai készségeik fejlődnek a mászókák és ugrálók révén

A kisebb gyerekek többet és aktívabban mozognak, ha kint játszanak. Habár ez az életkorral haladva mérséklődik, ennek ellenére hatása akkor sem elhanyagolható. Sok gyereknek plusz ösztönzésre is szüksége van, nem elég csak kint lennie. A kerti játszóterek erre rendkívül jó opciók, és így szülőként nem is kell messzire vinni a kicsiket.

Kihozhatják a maximumot magukból

A szabadtéri játék lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hogy a lehető legtöbbet kihozzák magukból, és olyan dolgokat próbáljanak ki és sajátítsanak el, melyekre benti játék esetén sokkal kevesebb lehetőség adódik. Ezek közé tartozik a csúcssebességgel futás, messzire ugrás, magas mászókára mászás, vagy például karjukkal tartva magukat hintázás.

Ez egy út az egészségesebb életmód felé

Az elhízást közvetlenül nem előzi meg a szabadtéri játék, mivel annak fontos táplálkozási oldala is van. Ennek ellenére nagyban hozzájárul a sport és a mozgás szeretetéhez, ami az egészséges életmód egyik alappillére. Érdemes már a kisgyerekeinkkel is megkedveltetni ezeket a tevékenyégeket, így a későbbiekben könnyebb dolguk lesz, nem kell teljesen új szokásokat kialakítaniuk.

Napfény pozitív hatású mind a testük, mind az agyuk számára

Még borús napokon is több napfényhez jutnak egy-két kint töltött óra alatt, mint ami a szobában érné őket. És ez még nem minden. Az agy fényjelzések segítségével hangolja be a „belső óráját”, így segít szabályozni (nem csak) a gyerekek egészséges alvási ritmusát is. Ugye mennyivel könnyebben elalszanak este a kicsik, ha sokat csúszdáztak, trambulinoztak vagy hintáztak aznap?

Több D-vitaminhoz jutnak

A napsütés elősegíti a D-vitaminhoz jutást is, ami elengedhetetlen nem csak a felnőtt, hanem a fejlődő szervezetek számára is.

Játék a homokozóban a finommotoros képességeikért

A finommotoros képességeket számos beltéri, elsősorban kézműves tevékénységgel lehet fejleszteni, de miért ne színesítsük a palettát homokvár építéssel és egyéb kreatív játékkal egy homokozóban ülve?

Kisebb az esélye, hogy rövidlátók lesznek

Bár a tudósok még nem találtak egyértelmű bizonyítékot a kinti játszás és az élesebb látás között, az bizonyított, hogy a több képernyő előtt töltött idő és a természetes fény hiánya elősegíti a szemproblémák kialakulását.

Alacsonyabb lesz a stressz-szintjük

A kint töltött idő csökkenti a stressz-szintet is, és segíti a gyerekeinket jobban fókuszálni egyéb feladatokra.

Könnyebben megy az esti elalvás

Bár az tudományosan nem bizonyított, hogy a gyerekek többet alszanak éjszakánként, ha huzamosabb időt töltenek kint, arra viszont több bizonyíték is van, hogy sokkal könnyebben elalszanak. Azt hiszem ebben mindannyian egyetértünk.

Magabiztosságra neveli őket

A kinti játék során a gyerekek több kockázatot vállalnak, elég csak arra gondolni, hogy milyen gyorsan felmásznak egy-egy magasabb fára vagy a mászóka tetejére, ha szabad nekik. Az észak-európai országokban például bevett szokás, hogy már a bölcsődések és óvodások is az erdőben játszhatnak.

Sokunk nem nézi jó szemmel ezeket a kockázatos tevékenységeket, mivel a szülői ösztöneink dolgoznak, és emiatt különösen féltjük gyermekeinket. Szerencsére számos tanulmány is született arról, hogy a túlzott aggódás többet árthat, mint használhat. Bár balesetek néha előfordulnak, ha a gyerekek nem feszegetik a határaikat és próbálnak ki új dolgokat, akkor hogyan is tudnák megtanulni azokat, és miként tudnának új képességeket elsajátítani? Ráadásul micsoda elismerés, ha egy-egy új kihívást jelentő feladatot sikerrel teljesítenek. Ez erősen hozzájárul a magabiztosságukhoz kialakulásához is.

Ha nem is egyből az erdőbe vagy a parkba engedjük ki a gyerekeket felfedezni, számos kültéri játék, kerti játszótér, csúszda, trambulin és mászóka között is válogathatunk, hogy a legkisebbek biztonságban tanulhassanak új dolgokat, miközben az egészségükre pozitív hatással bíró további előnyökre is szert tehetnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Trambulin, azaz az örömteli mozgás

Ki ne találkozott volna még olyan gyerekkel, aki szeret ugrálni. A gyerekek ösztönösen szeretnek ugrálni.   Családi házak kertjeiben, különböző közösségi rendezvényeken gyakran találkozunk a gumiasztallal, vagy ismertebb nevén a trambulinnal. A gyerekek, de valljuk be őszintén, még mi felnőttek is szívesen ugrándozunk ezekben a szerkezetekben. Nem véletlenül, hiszen az ugrálás, az a pillanatnyi elemelkedés és repülés, olyan felszabadító érzés, minden bizonnyal még boldogsághormont is termel.  A trambulin számos pozitív jó tulajdonsággal bír: fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációs képességet, sőt a fizikai állóképesség növelésében is szerepet vállal. A talp izmait erősítve még a lúdtalpra is jótékony hatása van. Miközben ugrálunk, az egyensúlyunk megtartása érdekében testünk jobb és bal oldalának egyformán, egyenletesen kell mozognia. Ilyen összehangolt mozgásra kevés más aktivitás kényszerít minket. Ezt az összehangolt munkát az agyunk irányítja, mindkét agy

Blue Rabbit 2.0 - Beach Hut kerti játszótér építés

Ebben a bejegyzésben nem szeretnék hosszasan egy játszótér építéséről írni. Nézzétek meg inkább egy percben, hogy hogyan is épül meg egy kerti játszótér. A videóban egy Blue Rabbit - Beach Hut kerti fa játszótér és egy hozzá csatlakozó kétállású hintaállvány építése látható. A Blue Rabbit kerti játszóterek teljes kínálata és a hozzá csatlakoztatható modulokkal megtalálható webáruházunkban. www.greendino.hu Nagy játék, nagy élmény...

SUNNY Játszóházak - egyszerűen nagyszerű

Sunny játszóházakat úgy tervezték, hogy mind a gyermekek és a szülők számára is vonzó legyen. Az apró részletekig kidolgozott Sunny játszóházak szórakoztató és aktív játékot biztosít a gyermekek számára. A szabadban történő játszás egészséges és a Sunny játszóházakban történő játék előmozdítja a társadalmi és szociális fejlesztés.  A Sunny játszóházak könnyen összeszerelhetők moduláris felépítésének köszönhetően.  Modern design és a visszafogott színvilág jellemzi, így elegánsan elhelyezhetők a kertben. A játszóházak számos tesztelésen esett átt annak érdekében, hogy megfeleljen minden biztonsági szabványnak, így a biztonságos játék biztosított. A Sunny játszóházak kemény faanyagból készülnek így a garancia 3 év.  A játszóházak 100% FSC-tanúsítvánnyal rendelkeznek. A Sunny játszóházak termékkínálata: Lodge kerti játszóház Legyen ez az első játszóházad. Ideális hely, hogy ide meghívd barátaidat egy vidám játékra. Anyaga: fa Szélesség: 94 cm Magasság: 133 cm Hos